2013-01-10 14:31:07• hírek • Póti Orsolya

Még megrendelhető a Szent Miklós templomot bemutató naptár

A Szatmárnémeti Szent Miklós Görögkatolikus templomot bemutató hajtogatós naptárt a 2013-as évben a templom fára festett ikonok díszítik, amelyeket Makláry Zsolt, Florin Barza és Korényi János festőművészek készítettek.

A már harmadik éve kiadott hajtogatós naptáron az előző kiadásokhoz hasonlóan, a görögkatolikus, a római katolikus és a civil naptár is jelen van. A szerkesztő a naptár megalkotásakor tudatosan figyelt arra, hogy számos vegyes család van a hívek között, akik vallásukat, hagyományaikat, szertartásaikat, szentjeiket kölcsönösen tisztelik, ünnepeiket megtartják.

"Újdonsága ennek a kiadványnak, egy a minden oldalon megtalálható jegyzettömbsarok, ami lehetőséget biztosít arra is, hogy a családokban feljegyezhető legyen minden személyes ünnep, emléknap, születésnap, névnap, házassági évforduló" - nyilatkozta ifj. Pallai Béla a Szatmár.ro-nak. 

A naptár hátoldalán a Szent Miklós templom rövid története olvasható. Innen megtudhatjuk, hogy az első fatemplomot 1690-ben szentelték fel, a jelenlegi templom építése pedig 1997-ben fejeződött be. A 2008-as évben ikon-ólomüvegablakok, 2009-ben már ikonfalfreskók díszítik a templomot. Az ikonosztáziont 2007-ben emelték, Terdik Szilveszter művészettörténész tervei alapján, igazodva az új templom stílusához, és alapul véve az ikonosztáz V. és VI. századi legősibb formáit. A templomot és az ikonosztáziont Nm. és Ft. Vasile Bizău máramarosi megyéspüspök szentelte fel 2011 október 16-án.

A kiadvány ezen kívül tartalmazza még Vasile Bizau püspök életrajzát magyarul, a Máramarosi Görögkatolikus Püspökség valamint a püspök címerét is. A 2013-as NIKOLAOS naptár a házszentelések alkalmával sok házhoz eljutott, de aki még szeretne belőle vásárolni a Szent Miklós Görögkatolikus Parókián megteheti, sőt rendelhet belőle interneten is, a következő e-mail címen: office@nicolaos.ro.

A Máramarosi Görögkatolikus Püspökség, a magyar anyanyelvű hívei számára, kiadta a 2013-as évre vonatkozó falinaptárt magyar nyelven is. Hasonlóan a román nyelvű kiadáshoz szerepelnek benne a vasárnapi és ünnepnapi evangéliumi és apostoli szakaszok és fontos egyházi utasítások is. Középpontjában a szicíliai Cefalú híres dómjának, a XII. században keletkezett képei közül, az apszisban található Krisztus ikon látható. A ritka tökéletességével és szépségével, Konstantinápoly legkiemelkedőbb alkotásainak színvonalát elérő, Krisztus-kép, a HIT ÉVE hivatalos ikonja. A falinaptár igényelhető az összes magyar görögkatolikus parókián.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: